前後等了兩個多月, 由熱情變為冷卻, 終於到左呢一日啦!!!

14P3281814.JPG  

這早哲哲沒有往常的賴床, 因為我們說如果太慢吞吞的話, 錯過了機場巴士就趕唔切搭飛機~

2DSC_0257.JPG  

其實都不是第一次搭機場巴士, 不過這次是拖拉著行李箱所以哲哲特別興奮. 很快到達機場, 哲哲固然很好奇, 哲爸忙於自助check-in托運行李, 我和哲哲就周圍看, 周圍拍

 4P3281797.JPG  5P3281799.JPG  

7P3281803.JPG  

平時哲哲喜歡甩開我們的手周圍走, 這次我們告訴他即將要去的地方是說國語的, 人生路不熟, 走散了就以後都見唔到爸爸媽媽, 所以哲哲都好乖成程拖住我地, 仲好緊張要自己拎住自己個passport入閘, 同圍同人講話自己大個仔唔洗著片片可以搭飛機囉 (真係笑死人啦 XDDD)

13DSC_0267.JPG  15P3281816.JPG  

訂機票的時候為怕無得坐窗口位, 所以第一時間劃好機位, 對窗的好位置當然要留比哲哲啦. 起初哲很好奇不停望向窗外看對面飛機行李的上落, 然之後就是失望, 不停問:

「點解飛機仲未起飛既?」

在飛機轉入跑道前的慢駛時:

「咩原來飛機係咁咋?」 (哈哈, 哲哲以為飛機只係咁慢同地上行, 真係好心急~)

19P3281820.JPG  22P3281824.JPG  

一上機空姐就給了哲哲一本小熊維尼的貼紙顏色本, 哲哲二話不說將所有貼紙都撕下來貼貼貼, 仲好專心咁畫畫呢~ 終於, 隨著機師的廣播, 我們起飛了! 升空一刻哲哲都無驚, 只係耳仔因為氣流有點刺痛, 不太習慣

雖然由香港去高雄個飛航時間只是一小時左右, 卻有哲哲最期待的飛。機。餐! 正當我們好奇只有一小時的飛航時間, 空姐會幾時派比我地呢? 好在我們的位置近出餐位, 所以好快有得食~

「媽咪, 點解咁耐我都未有飛機餐既? 幾時到我呀?」

27P3281834.JPG  

登登! 哲哲的飛機餐比我們先到! (一定是哲哲的怨念太強煩親空姐 XDD) 網上劃位時幫哲哲點了兒童餐, 想不到兒童餐都幾豐富, 有沙津有麵包有生果粒同果汁, 仲有甜品添! 最開心莫過於哲哲, 平時只可以同我地share一個餐, 這次他又說「我戒左片片大個仔可以搭飛機同自己食一個餐啦」 (得啦得啦, 唔洗下下同人講你戒左片片架 XDDD)

30P3281838.JPG  

哲哲的是炸魚芝士通心粉, 味道不錯, 難怪哲哲食得咁得戚, 全數幹掉唔肯同我分享=.=

 39P3281859.JPG  41P3281863.JPG  

而我同哲爸就點了海鮮餐, 相信大家都明白所謂海鮮餐只是數顆帶子與蝦粒...味道...過得去吧 (相比之下哲哲的兒童餐吸引得多!)

31P3281843.JPG  

38P3281858.JPG  

從劃位的時候都知道這架是細機, 價錢又這樣平, 反正只坐一小時所以都沒有太大期望, 雖然位子比較窄, 但尚算乾淨舒適, 這個價錢有這樣的服務, 華航果然不錯不錯~

這樣漂亮的雲層...已有三年多沒有近距離的欣賞呢~

33P3281849.JPG  

很快, 我們抵達高雄了. 因為班機延誤, 所以比原定的時間遲了十五分鐘. 取回行李, 過境的手續也很快完成, 我們就要共乘到墾丁了!

小貼士:

- 如果用信用卡網上付款, 記得帶埋當日張卡同print定一份e-ticket去check-in, 以防航空公司沒有紀錄作核

- 網上劃位可以留意出餐位及機翼的位置, 出餐位雖然較繁忙, 但可以快d有得食唔洗等咁耐(特別長途機的時候)~ 另外想睇窗外的景色, 千萬不要坐在機翼附近, 因為機翼及引擎會阻擋窗外視線, 完全看不到漂亮的雲層呢~

Maggie 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()